Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • RUS
  • ENG
  • EST
  • LIT
Drava San logo
  • Sākums
  • Veikals
  • Piegāde
    • Noteikumi
  • Kontakti
  • Par Mums
  • Blogs

Medus kvalitātes rādītājs: diastāzes skaitlis

22. feb. 2025, Nav komentāru

Medus diastāzes skaitļa izpratne: galvenais medus kvalitātes rādītājs


Medus ir dabisks produkts, kas pazīstams ar savu lielisko garšu un daudzajiem ieguvumiem veselībai. Taču ne viss medus ir vienādas kvalitātes, un viens no kritiskajiem parametriem, pēc kura nosaka tā svaigumu un tīrību, ir diastāzes skaitlis. Šī vērtība sniedz ieskatu medus fermentatīvajā aktivitātē, īpaši diastāzes enzīma klātbūtnē, kam ir nozīmīga loma cietes sadalīšanā.

Kas ir diastāzes skaitlis?

Diastāzes skaitlis, kas pazīstams arī kā diastāzes aktivitāte, mēra amilāzes enzīmu līmeni medū. Šie fermenti dabiski sastopami medū un ir atbildīgi par sarežģīto ogļhidrātu pārvēršanu vienkāršākos cukuros. Diastāzes skaitlis ir izteikts Gotes vienībās - skalā, kas nosaka fermentatīvo aktivitāti noteiktā medus daudzumā.

Kāpēc diastāzes skaitlis ir svarīgs?

  • Svaiguma rādītājs – svaigs, neapstrādāts medus satur augstu diastāzes skaitu, jo fermenti laika gaitā noārdās. Zems diastāzes skaitlis var norādīt uz novecojušu vai nepareizi uzglabātu medu.
  • Viltojumu noteikšana – tīrs medus dabiski satur diastāzes enzīmus. Ja medus ir stipri apstrādāts, karsēts vai sajaukts ar mākslīgajiem cukuriem, diastāzes skaits ievērojami samazinās, norādot uz iespējamu viltojumu.
  • Kvalitātes kontrole – daudzas valstis un medus sertifikācijas organizācijas izmanto diastāzes skaitli, lai klasificētu medus kvalitāti. Saskaņā ar Codex Alimentarius, starptautisko pārtikas standartu, minimālajam diastāzes skaitlim jābūt ≥8 medum, kas nav bijis pakļauts lielam karstumam. Izņēmumi pastāv medum, kas dabiski ir ar zemu fermentu saturu, piemēram, citrusaugļu medus minimālais diastāzes skaits var būt ≥3.

Faktori, kas ietekmē diastāzes skaitli

  • Uzglabāšanas apstākļi: karstuma un saules gaismas iedarbība ievērojami samazina diastāzes skaitli. Medus jāuzglabā vēsā, tumšā vietā, lai saglabātu fermentatīvo aktivitāti.
  • Apstrādes metodes: pasterizācija (medus karsēšana augstā temperatūrā) iznīcina fermentus, tādējādi samazinot diastāzes skaitli.
  • Ziedu avots: dažām medus šķirnēm, piemēram, akāciju un citrusaugļu medum, dabiski ir zemāka diastāzes aktivitāte, salīdzinot ar citām, piemēram, griķu vai kastaņu medu.
  • Medus vecums: laika gaitā pat pareizi uzglabāts medus pakāpeniski samazinās diastāzes aktivitāti.

Kā tiek mērīts diastāzes skaitlis?

Diastāzes skaitli parasti mēra, izmantojot Schade metodi, kur cietes šķīdumu sajauc ar medu. Ātrums, kādā ciete sadalās, nosaka diastāzes aktivitāti Gotes vienībās. Laboratorijas un medus kvalitātes pārbaudes centri parasti veic šo analīzi, lai pārbaudītu medus autentiskumu.

Diastāzes skaitlis dažādos reģionos

Diastāzes skaitlis var ievērojami atšķirties atkarībā no ģeogrāfiskās atrašanās vietas un klimata. Medum no dienvidu reģioniem, kur temperatūra ir augstāka, ir tendence uz zemāku diastāzes aktivitāti ātrākas enzīmu sadalīšanās dēļ. Turpretim Latvijas medum labvēlīgs ir vēsāks klimats, kas palīdz saglabāt tā fermentatīvās īpašības, kā rezultātā kopumā ir augstāks diastāzes skaits. Grenlandes medus, kas ražots ārkārtīgi aukstos apstākļos (vidēji +6.9'C jūlijā) ar īsāku ziedēšanas sezonu, bieži uzrāda vēl lielāku diastāzes skaitli minimālas siltuma iedarbības un lēnākas fermentatīvās sadalīšanās dēļ.

Latvijas medus ir pazīstams ar savu augsto kvalitāti un dabisko tīrību. Pateicoties valsts daudzveidīgajiem ziedu avotiem un labvēlīgajiem klimatiskajiem apstākļiem, Latvijas medum kopumā ir augsts diastāzes skaitlis, īpaši neapstrādātām medum - vidēji virs 20. Biškopji Latvijā bieži vien koncentrējas uz šo dabisko fermentatīvo īpašību saglabāšanu, nodrošinot minimālu siltuma iedarbību un pareizu uzglabāšanu. Līdz ar to vietejais medus ir plaši atzīts ar savu spēcīgo fermentatīvo aktivitāti un ilgu glabāšanas laiku.


Bior laboratorijā iegūtie rezultāti 2024. gada Drava san medus ražai:

Diastāzes skaitlis:

  • Vasaras medus: 43,2
  • Meža medus:  31,8
  • Pavasara medus: 19,6



Jaunais medus

6. jūn. 2024, Nav komentāru
Šogad manāmi pavasaris mūs lutina ar jauku laiku, liekas visa daba sāk ātrāk ziedēt. Rapsis sāka ziedēt jau 1. maijā??? Oho. Šodien ir 6. jūnijs un man pagalmā zied liepas!!! Neaptverami ātri. Visās pļavās margrietiņas un magones. Ceru, ka mežā viss tik ātri nezied, jo augustā stropos varētu būt bads. Tad jau, protams, redzēs. Viens no iemesliem, kapēc mežā neesmu ielicis daudz stropus - jau jūlija beigās bija tukši rāmji izēsti. Nācās ar steigu dot medu un cukura sīrupu. Šī gada pavasara medus liekas tumšāks kā parasti, laikam - tas ir mans minējums, būs jau sajaucies ar visiem vasaras ziediem. Paldies, tiem, kas jau medu rauj no rokām un novērtē :D Lai tik garšo. 

jaunais šī gada pavasara ziedu medus

Lapu izsvīduma medus

18. jūl. 2023, Nav komentāru

Tikko izsviedām jūnijā un jūlijā ienesto medu. Melns kā iesals, pat liekas, ka var sajust tā karamelīgo garšu. Kaut kad agrāk Latvijas avīzē biju lasījis, ka tas esot lapu izsvīduma medus, ļoti vērtīgs daudzveidīgo cukuru dēļ. Lapu izsvīduma medu bites ievāc no augiem, kad vasarās karstas dienas mijas ar aukstām naktīm, tad koki izdala saldu šķidrumu uz lapām un skujām - medus rasu. Lapu medū esot vairāk minerālvielu (kālijs, magnijs, kalcijs un B vitamīni), olbaltumvielu un antioksidantu.  Tā antibakteriālās īpašības ir pat četras reizes lielākas kā ziedu medum. Vērtīgo īpašību dēļ šī medus cena parasti ir dārgāka. Lielos daudzumos lapu izsvīduma medu var ievākt sausās vasarās. 

Šim medum piemīt bagātīga dziļa karamelei līdzīga garša, kas to padara populāru gardēžu vidū visā pasaulē. 

Baudiet! Lai jums garšo!


Svaigs pavasara ziedu medus ir ievākts

19. jūn. 2023, Nav komentāru

Sveicieni karstajās jūnija dienās!

Kamēr katrs meklē, kur atvēsināties, šajā siltajā jūnija mēnesī mēs ar prieku piedāvājam jums nobaudīt svaigo pavasara medu. Šis medus satur pieneņu, zeltainu rapšu ziedu, smaržīgu ābeļdārzu, sulīgu ķiršu un plūmju koka nektāru. Katra karote ir apliecinājums dabas bagātīgajām dāvanām un mūsu mīļo bišu nenogurstošajam darbam. Tāpēc, dārgie medus mīļotāji, ļaujiet bišu ceļojuma saldajām melodijām piepildīt jūsu sajūtas. Lai šis pirmais pavasara medus ir garšīgs atgādinājums par pārpilnību un skaistumu, kas mūs ieskauj.


Lai tik jums garšo!




Bites sniegā [27.11.2022]

1. dec. 2022, Nav komentāru
    Bites šobrīd "guļ". Patiesībā bites neguļ. Pie zemākas temperatūras dabā bites savelkas kamolā un cenšas izdzīvot līdz pavasarim. Ja bitenieks ir atstājis pietiekami barību, kā arī sabarojis ar cukura sīrupu, tad visam jābūt labi. Cukuru Latvijā biškopji baro tieši uz ziemu, lai bitēm mazāk zarnās uzkrātos atlikumvielas un varētu vieglāk sagaidīt pavasari. Dažreiz, kad pavasaris iestājas vēlu, un vasarās, kad ziedu maz, var gadīties, ka pilnīgi nepieciešams piebarot bites. Manā divu gadu lielajā pieredzē vēl gan nav bijis šāds gadījums. Bet skaidris ir viens, ka bites ir jāuzmana. Atverot stropu pirmajās reizēs, var domāt, ka es jau nezinu, ko šeit daru, bet tad īstenība viss ir jāvēro. Vai mazās bites ir sadētas, vai barības pietiek, kādu laiku sola. Un tas viss jāizvērtē un attiecīgi jārīkojas. 

Visi eži miegā, Visi lāči sniegā, Visas peles alās, Klusums malu malās.  Zivis guļ zem ledus, Bites tur kur medus, Brūnaliņas kūtī, Leduspuķes rūtī.  Tikai savā laktā Gailis augstu kaktā, Pēkšņi paceļ balsi Nemana, ka sals ir.


Negaidītā tikšanās [30.10.2022]

2. nov. 2022, Nav komentāru
Rudens parasti ir nedaudz lēnāks ar darbiem. Prom no dravas un pa iekšu. Krāsojot stropus sanāca negaidīta tikšanās. Krāsoju un domāju, cik tad man ir brīvo stropu? Cik dēļus vajadzētu, lai salabotu tos, kas ir ar laika zobu cietuši. Gāju uz bēniņiem apskatīt grīdas stropiem. Saskaitīt. Gaisā virmoja neparasta skaņa, kas man lika saausīties. Nedaudz satrūkties, nu tā ka parasti tu nobīsties no tā, ka esi bijis visu dienu viens, un pēkšņi durvis aizcērtas vai kautkas nokrīt uz zemes, tomēr šoreiz viss bija citādi. Tas nebija nejauši nosviests āmurs :) Varbūt arī tu spēsi saskatīt.


Jaunākie ieraksti

  • Medus kvalitātes rādītājs: diastāzes skaitlis
    22. feb. 2025
  • Jaunais medus
    6. jūn. 2024
  • Lapu izsvīduma medus
    18. jūl. 2023
  • Svaigs pavasara ziedu medus ir ievākts
    19. jūn. 2023
  • Bites sniegā [27.11.2022]
    1. dec. 2022
  • Negaidītā tikšanās [30.10.2022]
    2. nov. 2022

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

Bitīt' bija čakla sieva,
Liela darba darītāja:
Pilnu stropu tā pienesa
Zelta vaska rituļiem.