Saturs
- Mūsu medus
- Nedaudz no medus vēstures
- Kas zināms par medus pozitīvo ietekmi uz veselību
- Kapēc izvēlēties vietējo medu?
- Nobeigumā
Medus atvākošana
Jūnijā sviedām pavasara ziedu medu 🌼🌼🌼
🍯Atvākojam medus kāres;
🍯Liekam iekšā medus sviedē, kur medus tiek burtiski "izsviests" no šūnām;
🍯Izfiltrējam, lai nav vaska krikumi;
🍯Lejam burkās!
Mūsu Medus
Savā dravā šobrīd ievācam divu veidu medu: pavasara ziedu medu un vasaras ziedu medu. Plānojam nākotnē ievākt arī meža ziedu medu (šobrīd daži no stropiem jau atrodas Zvārdes lielajā mežā), arī viršu ziedu medu, bet šim pasākumam ir nepieciešamas nedaudz lielākas investīcijas, jo viršu ziedu medus ir želejveida. Ar parasto medus sviedi to nemaz nevar dabūt laukā. Parastais veids, kā iegūst viršu ziedu medu, ir tā izspiešana no šūnām ar presi.
Pavasara medus
Iespējams, maigākais no medus veidiem. Mūsu pavasara medus ir ievākts no pļavās un mežos ziedošajiem ziediem, tostarp pienenēm, blīgznām, kļavām, ozoliem, rapšiem, mālēpēm, ievām, narcisēm, ābelēm, ķiršiem, plūmēm, bumbierēm, piešķirot tam neatkārtojamu, saldenu un maigu garšu. Medus ir ievākts no Maija līdz Jūnija beigām. Šis medus ir lieliski piemērots uz rīta grauzdiņa vai putrā, iecienītākajiem desertiem vai tējas saldināšanai. Maigs medus, viegli smērējams. Iecienīts bērnu vidū.
Vasaras ziedu medus
Iepazīstinām ar mūsu garšīgo vasaras medu, kas ievākts siltajos mēnešos no jūnija beigām līdz augusta vidum Saldus novadā, Ezeres pagastā, Latvijā. Medum piemīt stiprāka garša. Mūsu bites čakli strādā, vācot nektāru no dažādiem ziediem, tostarp āboliņa, liepām, avenēm, mellenēm, amoliņa, ežziedes, daglīša, piparmētrām, vīķiem, Kanādas zeltgalvītes, vanadziņiem, puķu spriganes, pļavas salvijas, rudzupuķēm, lupīnas un citiem ziediem, lai izveidotu šo unikālo medu. Vasaras ziedu medus ir piepildīts ar saldu ziedu aromātu, kas atspoguļo vasaras būtību. Tas ir lieliski piemērots rīta pankūkām vai rupjmaizes rikai, tējas vai kafijas saldināšanai, tāpat noder kā dabisks saldinātājs ēdiena gatavošanā. Tātad, neatkarīgi no tā, vai esat medus cienītājs vai vienkārši meklējat veselīgāku saldinātāju, mūsu vasaras medus ir ideāla izvēle jums. Izbaudi saulaino sezonu ar katru karoti!
Meža ziedu medus
Šis medus ir ievākts Zvārdes mežos, Saldus novadā. Kursīšu pagastā.
Savu dravu es izvietoju aptuveni 3 km dziļi mežā, tā nodrošinot, lai bites ievāktu medu tieši no mežā augošajiem dažādajiem ziediem. Mežs pats darbojas kā dabīga barjera, neļaujot bitēm lidot tālu un liekot meklēt barību turpat, savvaļas augos un pļavās. Šis īpašais medus ievākts jūlija sākumā.
Mēs rūpējamies par to, lai saviem klientiem un arī sev varētu nodrošināt kvalitatīvu medu. Drava San medu pildām stikla tarā, jo tā ir ilgtspējīgāk. Ja burka ir vesela, to var izmazgāt un lietot gadiem. Noliec plauktā, un, kad ogu un konservu vārīšanas sezona ir klāt, izskalo, uzkarsē un gatavs. Pat, ja burka ieplīst, to pārkausē un uzcep jaunu burku.
Otra lieta, kas mums rūp, ir bišu veselība. Mēs uzņemamies ārstēt savas bites tikai ar dabīgiem līdzekļiem jeb skābēm, kuras arī bez biškopja rīcības var atrast stropā: skudru skābi un skābeņskābi. Jau no 70-tajiem gadiem daži vecāki biškopji ir likuši stropā rabarberu kātus, kas ir "dārzenis" ar lielāko dabā atrodamo skābeņskābes koncentrāciju.
Medus kāres ir tik dažādas
Gandrīz 50 medus nokrāsas💛🧡
Jā, tik daudzveidīgas ir medus krāsas un faktūras ik katrā medus kārē...
Nedaudz no medus vēstures
Daži fakti, kas atrodami internetā par medu.
Medus ir tikpat vecs kā rakstītā vēsture, kas datēta ar 2100. gadu p.m.ē., kur tas minēts šumeru un babiloniešu ķīļrakstos, hetu kodeksā, Indijas un Ēģiptes svētajos rakstos. Tā nosaukums iespējams cēlies no vaārda "med", jo senatnē medu ieguva tieši medījot un tikai daudzus gadus vēlāk cilveki sāka nodarboties ar biškopību un tas bija pirmais un visizplatītākais saldinātājs, ko izmantoja cilvēki. Tiek minēts, ka senajā Ēģiptē Kleopatra izmantoja medu savas ādas mitrināšanai un barošanai, tāpēc vēl šodien dzirdam par dažādām ādas maskām un pirts rituāliem ar medu. Senajās civilizācijās medus tika izmantots naudas vietā un ziedots dieviem. Tolaik bites tika ļoti saudzētas. Gadsimtiem medus tika izmantots kā zāles pret dažādām kaitēm, piemēram pret saaukstēšanos, klepu un barības uzņemšanas traucējumiem. Medus tika izmantos arī grādīgo dzērienu pagatavošanā, kur tas tika sajaukts ar ūdeni un raugu un pēc pāris dienām lietots atdzesēts, tāds kā mājas vīns.
Kas zināms par medus pozitīvo ietekmi uz veselību
Medus kalpo kā dabisko antioksidantu avots, kam ir svarīga loma pārtikas saglabāšanā un cilvēku veselībā, apkarojot oksidētāju radītos bojājumus, proti, samazinot sirds slimību, vēža, imūnsistēmas pavājināšanās, kataraktas, dažādu iekaisuma procesu u.c. risku.
Medum piemīt antibakteriālas īpašības, kas padara to efektīvu pret dažādām baktērijām, pat tādām, kas pretojas antibiotikām. Tas ticis lietots, lai ārstētu ievainojumus, kakla sāpes un citas infekcijas.
Imūnās sistēmas uzlabošanai medus lieti noder, jo satur vitamīnus un minerālvielas, kuras ir tik nepieciešamas labai veselībai. Nereti dabīgā medus sastāvā ir ziedputekšņi, līdz ar to var teikt, ka viss, ko satur ziedputekšņi, ir nelielā devā arī pašā medū. Medus satur B vitamīnus, tostarp B6, kas ir būtiski smadzeņu darbībai un neirotransmiteru ražošanai. Tas satur C un E vitamīnus, kas abi ir svarīgi antioksidanti un palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu radītajiem bojājumiem. Medus ir labs minerālvielu avots, tostarp satur kalciju, dzelzi, magniju, fosforu, kāliju un cinku. Šie minerāli ir svarīgi, lai saglabātu stiprus kaulus, veselīgus zobus un vispārēju labu veselību. Medus satur dažādas aminoskābes, tostarp leicīnu, izoleicīnu un valīnu, kas ir būtiskas muskuļu augšanai un atjaunošanai. Tas satur dažādus enzīmus, tostarp glikozes oksidāzi un katalāzi, kas var uzlabot gremošanu un stiprināt imūnsistēmu.
Glikozes oksidāze ir enzīms, kas dabiski atrodams medū. To ražo medus bite un pievieno nektāram, kad tas tiek pārveidots par medu. Glikozes oksidāzes funkcija medū ir darboties kā konservantam, palīdzot novērst bojāšanos un aizsargāt medu no baktērijām, rauga sēnītēm un citiem kaitīgiem mikroorganismiem. Glikozes oksidāze darbojas, sadalot glikozi (vienkāršu cukuru) glikonskābē un ūdeņraža peroksīdā. Glikonskābe palīdz pazemināt medus pH, padarot to skābāku un mazāk uzņēmīgu pret kaitīgiem mikroorganismiem. Ūdeņraža peroksīds, kas rodas kā glikozes oksidācijas blakusprodukts, darbojas kā pretmikrobu līdzeklis, vēl vairāk palīdzot novērst bojāšanos. Ir pierādīts, ka papildu konservanta lomai glikozes oksidāzei ir arī citi potenciāli ieguvumi veselībai. Piemēram, daži pētījumi liecina, ka glikozes oksidāzei var būt antioksidanta īpašības, un tā var būt noderīga cukura līmeņa asinīs regulēšanai.
Katalāze ir enzīms, kas atrodams dažādos audos un organismos, tostarp medū. Katalāzes galvenā funkcija ir katalizēt ūdeņraža peroksīda sadalīšanos ūdenī un skābeklī. Tas palīdz novērst šūnām toksiskā ūdeņraža peroksīda uzkrāšanos un nodrošina, ka sadalīšanās laikā radītais skābeklis tiek izmantots šūnu elpošanai. Medū katalāzes saturs ir zems un galvenokārt atrodams bišu kuņģī. Lai gan katalāzes loma medū nav labi saprotama, tiek uzskatīts, ka tā var palīdzēt saglabāt medus kvalitāti un stabilitāti, novēršot ūdeņraža peroksīda un citu kaitīgu savienojumu uzkrāšanos.
Medus nomierina klepu un rīkles kairinājumu: tas ir dabisks klepus nomācējs, un ir pierādīts, ka medus efektīvi mazina klepu un rīkles kairinājumu, padarot to par populāru līdzekli saaukstēšanās un gripas ārstēšanai. Veicina miegu: satur dabiskos cukurus, kas var palīdzēt veicināt miegu, padarot to par labu iespēju cilvēkiem, kuri cīnās ar bezmiegu. Veicina gremošanu: medum piemīt prebiotiskas īpašības, kas var palīdzēt uzlabot gremošanas veselību, veicinot veselīgu baktēriju augšanu zarnās.
Kapēc izvēlēties vietējo medu?
Tiek minēts, ka vietējā medus lietošana var palīdzēt samazināt sezonālo alerģiju simptomus, dodot ķermenim nelielu daudzumu ziedputekšņu no vietējās dabas.
Atbalsta vietējo zemnieku, biškopi: pērkot vietējo medu vai citus produktus, jūs atbalstāt vietējos biškopjus un vietējo ekonomiku. Ja vietējiem iedzīvotājiem ir vairāk brīvo līdzekļu, pēc manām domām, visa vide kļūst sakārtotāka, labāka.
Vietējam medum bieži ir unikāla garša un aromāts, kas atspoguļo vietējo floru un faunu. Vietējā medus iegāde atbalsta ilgtspējīgu biškopības praksi un palīdz aizsargāt savvaļas bišu populācijas.
Vietējais medus bieži ir svaigāks par komerciālo medu, kas ir ilgstoši apstrādāts un uzglabāts. Kvalitātes kontrole: pērkot vietējo medu, jums ir iespēja satikt biškopi un uzdot jautājumus par viņu praksi, nodrošinot, ka iegādātais medus ir kvalitatīvs. Droši jautajiet man, cik zināšu - atbildēšu. Daži pētījumi liecina, ka vietējam medum var būt vairāk ieguvumu veselībai nekā komerciālajam medum, jo tajā ir augstāka antioksidantu un citu uzturvielu koncentrācija. Ir zināmas tehnoloģijas, kas palīdz medum veikalu plauktos palikt ilgāk šķidram. Biškopības kursos tika minēts, ka medu uz īsu laiku uzkarsē un tad tas paliek ļoti šķidrs. Tajā brīdī to filtrē caur ļoti sīkiem filtriem, nofiltrējot ziedputekšņus, un šī procesa ietvaros tas ilgāku laiku spēj palikts šķidrs. Šaubos, vai tas ir vērtīgāks par svaigu medu. Kopumā vietējā medus izvēle var būt veselīgāka, garšīgāka un ilgtspējīgāka iespēja salīdzinājumā ar komerciālo medu.
Nobeigumā
Ceru. ka medus neizzudīs nekad. Tāpat ceru, ka mazie biškopji strādas vienmēr un viņus neizkonkurēs tehnoloģijas. Latvijā biškopju profesija ir senu senā. Jāsaka, ka medus ir daudzpusīgs un ar uzturvielām bagāts dabīgs saldinātājs, kas ir izmantots tūkstošiem gadu tā daudzo veselības ieguvumu un kulinārijas pielietojumu dēļ. No tā antibakteriālajām īpašībām līdz spējai paaugstināt enerģijas līmeni, medus ir galvenais daudzās virtuvēs un medicīnas skapjos visā pasaulē. Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties vietējo medu tā unikālās garšas un vides ieguvumu dēļ vai komerciālu zīmolu tā ērtību un cenas labad, nav noliedzams šī saldā, zeltainā šķidruma daudzpusība un ieguvumi veselībai. Vai pievienojat to savai tējai, izmantojat to kā dabisku saldinātāju cepšanai vai uzklājat to lokāli uz ādas, medus ir ļoti noderīgs un barojošs papildinājums jebkurai diētai. Tāpēc nākamreiz, kad sniedzaties pēc cukura, apsveriet iespēju tā vietā paņemt medus karoti! Jūsu garšas kārpiņas un ķermenis jums pateiks paldies!
-
Drava San biškopis Jānis Andiņš: kad medus filtrs ir pilns, tas ir jāpašūpo
-
medus sirds
-
medus vaska šūnās
-
vasaras medus tieši no stropa
-
vasaras medus burciņā
-
vasaras medus lēnam sāk kristalizēties un maina krāsu
-
medus atvākojumi ir tik gardi
-
rinda ar medu
-
aizvākota medus kāre
-
medus sirsniņa
-
pirmais vasaras medus ir tik neparasti tumšs
-
gatavojoties medus iepakošanai nākas izmazgāt pat 300 burkas
-
divas aizvākotas medus kāres uz medus atvākošanas galda
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.